Home » Flygindustrin » Vem flyger var och hur mycket kommande vinter?

Vem flyger var och hur mycket kommande vinter?

Med Anders Ellerstrands månadsuppdateringar om flygtrafiken i Europa och Simon Ericsons nystartade uppdateringar om svenska flygplatser har vi här på bloggen en stomme av kontinuerliga data om delar av flygindustrin. Det finns dock så mycket mer och information om rutter är till exempel mycket intressant för att förstå vad som händer i industrin. Detta inlägg kommer därför att ta upp en ruttanalys inför den kommande vintersäsongen. Det är den utmärkta sajten anna.aero som sammanställt denna analys (länk nedan) och som vanligt imponerar sajten med sin redovisning av fakta och balanserade omdömen.

Ryanair flyger mer rutter än någon annan, åtminstone för den vecka i januari som använts för analysen. Med 1348 city-pairs, rutter mellan olika städer, är man väl före de tre amerikanska storbolagen American Airlines (1024), Delta (911) och Continental (903). Därefter finns ett block med flygbolag på mellan fem- och sjuhundra rutter, som inkluderar en amerikansk (Southwest) och två europeiska low cost (Easyjet och Wizz), tre kinesiska flygbolag (Air China, samt China Eastern och Southern). Efter detta kommer flygbolag med över 300 city-pairs, och där finner man bland annat Norwegian.

När det gäller antal länder olika flygbolag flyger till ser det dock annorlunda ut. I topp hittar vi här Turkish med 120 länder, följt av Air France (90) och BA (82). Efter dessa finns ett gäng flygbolag på omkring sjuttio länder (Ethiopian, Emirates, Lufthansa, Qatar och KLM). Endast efter desssa kommer de amerikanska storbolagen samt en del andra med omkring 50 länder för deras destinationer. Sajten konstaterar intressant nog att vare sig något kinesiskt eller indiskt flygbolag finns med på denna topplista. Trots att dessa marknader redan vuxit kraftigt under de senaste åren så finns det fortfarande stor potential för dem att fortsätta växa med egna flygbolag son flyger till fler länder.

När det gäller antal flygplatser som olika flygbolag flyger till så ser vi åter de tre stora amerikanska bolagen i topp – alla tre med mer än 300 destinationer. Därefter kommer Turkish med 270, följt av China Eastern (217) och China Southern (213). Först efter dessa kommer tre flygboag från Europa (Lufthansa, Ryanair och BA), alla med straxt under 200 flygplatser som de flyger till.

De allra flesta av marknadens flygbolag har utökat antalet destinationer sedan den förra vintersäsongen. De som har ökat mest är Aeroflot (18) samt China Southern och Qatar (båda 11). De enda av de högt upp på dessa listor som minskat antalet destinationer är Delta (4) och BA (1). Med tanke på att ett utökat antal destinationer i praktiken innebär ökad konkurrens och att högre bränslepriser redan minskat vinstmarginalerna för många flygbolag så kan det bli en vinter som blir mindre bra än många flygbolag hoppats när de planerade sina vinterprogram.

Länk till artikel:
W18/19 network analysis; airlines serving most routes, country markets and airports identified here


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.