Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Goda tider för Landvetter trots en sviktande flygmarknad

Simon Ericson: Goda tider för Landvetter trots en sviktande flygmarknad

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

Göteborg Landvetter Airport har under den senaste tiden tillkännagivit ett flertal nya flyglinjer från flygplatsen ut i Europa. Sedan slutet på september har sex nya flyglinjer presenterats, detta trots flygskatt och en allmänt nedåtgående trend för flygmarknaden i Sverige.

Temat för de nya flyglinjerna på Göteborg Landvetter Airport är ett irländskt lågprisflygbolag som trotsar flygskatten. Det är Ryanair som står för fyra av de nya flyglinjerna och Laudamotion, Ryanairs dotterbolag, för den femte. Under nästa år kommer Ryaniar att börja flyga från Göteborg till Dublin, Manchester, Barcelona och Prag. Samtliga linjer ska flygas med två till tre avgångar per vecka och stärker Landvetters point to point utbud. Det blir helt nya destinationer i form av Dublin och Manchester medan Barcelona samt Prag redan idag flygs av Vueling och Norwegian respektive CSA Czech Airlines.

CSA flyger dock via Hamburg till Prag två gånger per dag och inriktar sig mer på affärsresenärer. Dessutom är CSA med i Skyteam-alliansen vilket innebär att man kan flyga vidare med CSA och övriga Skyteam-bolag från Prag.
Även SAS kommer att starta en ny flyglinje från Göteborg under nästa år, till Faro i Portugal. Linjen presenterades i samband med SAS trafikprogram för sommaren 2019 och är endast en säsongslinje som ska flygas från början av april en gång i veckan med Boeing 737-700.

Landvetter har alltså fått en hel del nya flyglinjer den senaste tiden, och detta trots flygskatten som avskräcker en del flygbolag. Dock visar passagerarstatisk över hela landets flygplatser att passagerare som reser utrikes fortsätter att öka medan det är den svenska inrikestrafiken som troligtvis lider mest av flygskatten. En stor del av landets flygplatser tappar inrikespassagerare medan utrikespassagerare ökar eller ligger kvar på samma nivåer som förra året.

Landvetter följer det mönstret, och sett över hela året, januari-september, har Landvetter ökat sin utrikestrafik med två procent jämfört med föregående år. Dock minskade inrikestrafiken med tio procent i september och sett över hela året har den minskat med tre procent.

Samtidigt har Arlanda inte lyckats locka till sig lika många nya flyglinjer som Landvetter gjort under starten av hösten. Dock växer även Arlanda i en liknande takt som Landvetter och sett över hela året, januari-september, har utrikestrafiken på Sverige största flygplats växt med två procent och inrikestrafiken minskat med tre procent.
Det är alltså på en mycket osäker svensk flygmarknad där Göteborg Landvetter ändå har lyckats att locka till sig nya flyglinjer och även nya flygbolag på mycket kort tid. Samtidigt väntar flygplatsen på premiären av Qatar Airways flyglinje till Doha som blir juvelen i Landvetters linjenät.

Simon Ericson
flyg24nyheter


1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.