Home » Flygindustrin » Ethiopian Airlines – fortsatt vinst och tillväxt

Ethiopian Airlines – fortsatt vinst och tillväxt

Detta är den goda nyhet som kanske inte alla känner till – det finns flygbolag i Afrika som går alldeles utmärkt. Medan kontinentens största ekonomi Nigeria inte har ett eget stort och väl fungerande flygbolag så har klassiska flygbolag i Afrikas större ekonomier länge haft problem (t.ex. EgyptAir och South African Airways). Om än att det finns många med ambitioner så gör detta Ethiopian Airlines till det klart mest framgångsrika flygbolaget på kontinenten.

Detta påvisades igen nyligen då en rekordvinst på 6.8 miljarder birr (245 miljoner dollar) redovisades. Intäkterna ökade med 43%, antalet passagerare med 21% (till 10.6 miljoner) och frakt ökade med 18%. Till detta kan läggas att flygplansflottan utökades med 14 nya flygplan och åtta nya utlandsdestinationer lades till det redan omfattande ruttnätverket. Detta är bara det senaste steget framåt i en imponerande expansion som pågått stadigt över det senaste årtiondet.

Ethiopian har dock länge varit ett ganska väl fungerande flygbolag, om än i ett mindre väl fungerande land. Redan på åttiotalet fick det finger på kommersiella villkor, något som var unikt för Afrikanska flygbolag, vilka ofta har setts som statens eget flygbolag. När nu Etiopens ekonomiska tillväxt ökat så har även flygbolaget kunna dra nytta av detta och expandera. Med en befolkning på över 100 miljoner och många som bor utanför landet runtom i världen så finns en stabil och växande hemmamarknad.

Under det kommande året räknar man med fortsatt expansion samt en rejält förbättrad service på marken i hubben Addis Ababa. Detta eftersom pågående arbete med att utöka och förbättra flygplatsen då kommer att vara klart. I och med att Etiopiens nye president de senaste månaderna genomfört flera positive reformer, inklusive fred med grannlandet Eritrea, finns det stor potential för en fortsatt positiv utveckling för Ethiopian Airlines.

Länk till artikel:
Ethiopian increases profit, revenue; eyes network, fleet expansion


2 Comments

    • Ja, det är ju en auktoritär stat med en mycket dyster historia, så tyvärr kommer detta inte som en överraskning. Med deras nye president har de dock fått en del frihet, men det det är nog långt tills dess att sådana här metoder kan undvikas i en nation och rättigheter fullt ut kan respekteras.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.