Home » Flygindustrin » Widerøe expanderar med utlandsdestinationer

Widerøe expanderar med utlandsdestinationer

Eftersom bloggen försöker kombinera utveckling och trender med lokalt, regionalt och globalt perspektiv är det lätt att missa något ibland. I detta fall handlar det om att helt ha missat att det norska regionalflybolaget Wideröe flyger til flera destinationer utomlands, och expanderar med fler. Det är alltid lika intressanta sajten anna.aero (länk nedan och inlägg pm sajten här)som rapporterar om detta, liksom de rapporterar om alla nya rutter inom flygindustrin.

Nyligen lanserade Wideröe två rutter från Bergen (BGO) till Liverpool och München. Efter detta har man startat upp en linje Munich till Hamburg (HAM) samt en från Kristiansand (KRS) till London Stansted (STN). Det handlar i det senare fallet om fyra avgångar i veckan med deras Q400. Wideröe har för mig mest varit känt som ett norskt inrikesbolag som flyger in och ut ur nästan samtliga fjordar, men det är ingen överraskning att man har haft Göteborg, Köpenhamn och Billund som destinationer, vilka knappt ens kan räknas som utlandsdestinationer. Utöver de hittills nämnda destinationerna så flyger man enligt deras ruttkarta (länk) även till Aberdeen.

Mark Souter, chef på London Stansted, kommenterar den nya rutten från Kristiansand så här “This makes a beautiful region of Norway more accessible to British travellers as well as providing those arriving from Norway convenient and easy access to London and the East of England”. På denna rutt kommer man att vara ensam, men för rutten mellan Bergen och Hamburg kommer Wideröes E190-E2 att konkurrera med SAS som flyger tre gånger i veckan på denna rutt med antingen B737 eller CRJ 900.

Denna intressanta utveckling måste vara en del av en strategi och en artikel på NRK från förra året (länk) tar upp köpet av Embraer E2 som ett försöka för Wideröe att “frigöra sig från SAS”. Man tror sig kunna hitta en nisch med point-to-point flygning från andra norska städer än Oslo till utlandsdestinationer. En sådan strategi är säkert möjlig, speciellt med den starka grund man har i sin inrikestrafik, men den riskerar att leda till konkurrens med både SAS och Norwegian om Wideröe skulle vara framgångsrika och fortsätta att expandera. Att grunden för Wideröe ligger i mindre rutter som man vunnit via statliga upphandlingar för inrikestrafik kan visa sig vara en intressant detalj i en sådan konkurrenssituation.

Om någon läsare känner till Wideröe och nuvarande strategi bättre så kommentera gärna, kom med ett gästinlägg eller mejla så att lite mer klarhet kan komma oss till del. Detta ser i alla fall ut som en möjlig skärpning av konkurrens som kan bli intressant att följa.

Lank till artikel:
Widerøe commences Hamburg and London Stansted links


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.