Home » Flygindustrin » Kinas ARJ21 testar sidvindslandning på Keflavik

Kinas ARJ21 testar sidvindslandning på Keflavik

Jag vet att det kanske blivit en del artiklar om Kina, men här på bloggen föredras ett mer långsiktigt perspektiv än det dagsaktuella som många andra nyhetskällor fokuserar på. Med denna händelse kan det dagsaktuella och långsiktiga kombineras, för det handlar om Kinas ambitioner nu och hur de kommer att påverka flygindustrin på längre sikt. Jusd denna gång handlar det om en artikel på AINonline (länk nedan) om tester av ett kinesiskt flygplan på Island.

Det är en vision av en globaliserad värld och en där Kinas ambitioner blir tydliga när man ser ett nytt kinesiskt regionalflygplan testas för sidvindslandning på Keflavik. Det är kinesiska Comac som står bakom ARJ21-700, en “regional jet” med plats för 78 passagerare. Comac har förekommit tidigare här på bloggen avseende utvecklingen av C919, deras flygplan som ska konkurrera med A320 och B737 (länk). De är även inblandade i det joint venture med Ryssland som har för avsikt att bygga en widebody (länk).

Modellen ARJ21-700 har redan flugit kommersiellt sedan juni 2016 för Chengdu Airlines men utan full certifiering för sidvindslandningar, vilket begränsat dess användning. De som följer industrin noga har säkert sett sidvindslandningar för nya flygplan på Keflavik tidigar, till exempel för A350. Vinkeln på landningsbanan samt de vindstyrkor som ofta förekommer där gör Keflavik till en ovanligt lämplig plats för dessa tester. Mer än 100 ingenjörer, piloter, meteorologer och annan personal var inblandade i dessa tester.

ARJ21 flög första gången 2008 och hade sedan en lång resa tills den började användas kommersiellt 2016. Dryg 300 examplar har hittills beställts, nästan uteslutande av kinesiska flygbolag eller företag. De olika modellerna av flygplanet kan ta från 78 till 105 passagerare. Målet är att komma upp till en produktion på 30 flygplan om året, men detta är bara ett del,ål för detta flygplan och för Kinas flygindustri. De långsiktiga måleri är större än så – man kan ana att inte bara Boeing och Airbus har anledning att vara oroliga, utan även alla de tillverkare och underleverantörer som är del av tillverkningen av flygplan för de två stora idag.

Länk till artikel:
ARJ21 Completes Crosswind Testing in Iceland


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.