Home » Flygindustrin » Lägre pris och mindre service – de stora gör som long-haul/low-cost

Lägre pris och mindre service – de stora gör som long-haul/low-cost

Vad är passagerare villiga att betala för när det gäller biljetter? Så lite som möjligt tycks vara den starkaste drivkraften i många fall och det är detta som lett till lågprisflygets framgång. När de traditionella flygbolagen tar upp kampen med lågprisbolagen innebär det att de måste hitta sätt att få ned priset till nivåer som kan konkurrera om uppmärksamheten från möjliga passagerare. På webbsajten Skift har skribenten Micheline Maynard skrivit om detta (länk nedan).

Det är KLM/Air France och Delta som från 10 april erbjuder kategorin “Basic Economy” även på transatlantiska flygningar, i detta fall innebärande lägsta pris, betala för väska och ingen möjlighet att välja var man kommer att sitta. Detta ses som en reaktion på de priser/tjänster som erbjuds av Norwegian, WOW och andra long-haul/low-cost flygbolag.

Problemet med detta för traditionella flygbolag är att för dess passagerare är detta ett steg nedåt – du ser ett lågt pris, men måste nu betala för vad som tidigare var inkluderat. Det kommer för en tid framöver att dyka upp kunder hos KLM/AF och Delta som kommer att vara besvikna över denna nya situation. För de nya bolagen finns inga sådana förväntningar. Detta är en skillnad och svårighet när traditionella flygbolag tar upp kampen med de nya.

Det förefaller även lite märkligt att vare sig denna artikel eller många andra tar upp en fundamental deivkreaft till att erbjuda allt lägre priser med allt mindre service – sökmotorer för flygbiljetter (som Epedia, Momokdo, Trivago o.s.v.) Bilförsäljningen och många andra områden bar tvungna att anpassa sig till detta för länge sedan. Det handlar om att komma upp bland de första i sökningar av biljetter och eftersom folk oftast söker på pris så är ett lågt utgångspris kritiskt för att ens få uppmärksamhet för sin produkt, därefter kan man försöka sälja in mer tjänster.

Det är helt enkelt endast med ett pris bland de lägsta som den som letar resor oftast ens kommer att se vad ett flygbolag erbjuder, utan ett lågt pris kommer de inte att se flygbolagets logga på skärmen. Det är vårt beteende som konsumenter som driver denna utveckling, kom ihåg det nästa gång du sitter i ett trångt säte och är missnöjd med att både kaffe, hörlurar och väska kostar pengar (notera att detta även är en påminnelse till mig själv).

Länk till artikel:
Fallout From Long-Haul Battle on Airfares: No Free Checked Bag


2 Comments

  1. Tittar man på andra marknader så finns det ju en ganska stor marknad för kvalitet. Det är ju bara att gå in på en ICA-butik så ser man ju att det är bra många varor som inte säljer på att vara billigast. Idag hörde jag på ett radioprogram om trender i vin som gick ut på just att människor väljer dyrare viner. Ändå – samma människor som kan skryta om vilka dyra viner de köper, de skryter också om hur billigt de flyger… Varför?

    Jag tror en faktor är att flyg-branschen så länge varit orolig för flygrädslan. Därför har budskapet genomgående varit att flyget är hårt reglerat och styrs av internationella regelverk som gäller lika överallt. Det är ju inte fel att säga så men det är inte hela sanningen. Jag har några gånger föreläst om internationell flygsäkerhet och brukar mötas av viss förvåning (även av människor i branschen) när jag visar att även om samma standards gäller över hela världen så varierar efterlevnaden. Nu pratar jag ju mest om skillnader mellan olika länders tillsynsmyndigheter.

    Så själv funderar jag på var jag flyger, vilken väg jag kommer att flyga dit och med vilket bolag jag ska flyga. Och det är ur ett flygsäkerhetsperspektiv som jag förstår är svårt att ha för den genomsnittlige passageraren. Men det är klart att service också har ett pris.

    Jag kan förstå “nyhetens behag” när lågprisflyget kom men att människor ännu idag vill flyga över halva Europa för hundralappar för att sedan ta en taxi till hotelllet för mer än man betalat för flyget – det förstår jag inte.

    • Många bra synpunkter, Anders. Nog för ett inlägg. Jag skulle vilja läsa på lite mer om konsumentpsykologi för att försök förstå de aspekter du tar upp. Det handlar nog en del om “anchoring” och de priser man vänjer sig vid, eller ser ofta, som skapar förväntningar. Vad det gäller kvalitet så verkar det ju ändå vara så att kvalitetsskillnaderna mellan olika flygupplevelser inte är stora nog för att motivera konsumenter att välja det högre priset – det är ju trots allt en transport det handlar om…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.