Home » Flygindustrin » Finnair – det mest lönsamma flygbolaget i Norden?

Finnair – det mest lönsamma flygbolaget i Norden?

Finland har trots över 300 inlägg här på bloggen inte förekommit tidigare, så det är bara att be om ursäkt för att ett grannland fått så lite uppmärksamhet. Det är just nu en artikel på CAPA – Centre for Aviation (länk) som tar upp Finnair och dess framgångar, med fokus på 2017. Finnair är, med sina dotterbolag, dominerande på sin hemmamarknad men har även som ett internationell konkurrens mindre flygbolag lyckats bra med sin speciella och unika strategi.

Först några ord om Finnair, världens sjätte äldsta flygbolag av de som fortfarande har pågående verksamhet. Sedan dess start 1923 under namnet Aero O/Y har flygbolaget en historia som via andra världskriget ledde till ett behov av att ha bra förbindelser med Europa och västvärlden. Med Caravelles gick man in i jetåldern 1961, öpnnade en linje till New York och fick modellen DC-8 1969 samt började flyga widebodies i form av DC-10 från 1975. Finnair öpnnade i början av 80-talet rutter till Seattle och Los Angeles, samt blev först med att flyga non-stop österut till Japan från Västeuropa. Andra flygningar till Japan hade stop i Moskva eller Anchorage, men Finnair flög rakt norrut över Nordpolen och hade fram till 1986 detta som en unik rutt, fram till att Sovjetunionen godkände överflygningar av andra flygbolag. Man var senare även först i Västeuropa med att flyga direkt till Beijing, från 1988. Man har för närvarande cirka 80 flygplan, i flotta endast bestående av Airbus, med typer från A319 till A350. Så i dess historia finns bakgrunden till Finnairs strategi att fungera som väst-östlig hubb (se bild nedan, märkblått är åretrunt-destinationer, ljusblått säsongsdestinationer).

Det CAPA skriver om är att Finnair under 2017 lyckades ha en både hög load factor (passagerare/stolar) och hög marginal, speciellt i Asien. Detta trots att man samtidigt växte kraftigt i Asien, vilket sammantaget innebär att strategin som öst-västlig hubb och Västeuropas port till Asien tycks fungera utmärkt. Det är denna strategi som man har fokuserat på efter några mindre goda år och enligt CAPA har det lett till att man är det mest lönsamma av de större flygbolagen i Norden (jämfört med bland annat SAS, Icelandair och Norwegian). Detta har dock inte bara skett på grund av strategin, utan även med hjälp av sänkta kostnader, bland annat genom omförhandlade avtal med personalen, och en förnyad flygplansflotta.

En fördel för Finnair är dess flygplats i Vaanta, utanför Helsingfors. Den är liten och möjliggör korta tider mellan olika flygningar, vilket gör den speciellt lämpad för genomgående trafik. 2016 hade man 2.7 miljoner transferpassagerare och 40 interkontinentala rutter. Samma år var Tyskland flygplatsens största marknad, följt av Sverige och Spanien. Flygplatsen har det största antalet destinationer i Asien bland nordiska flygplatser och var den femte största i Europa avseende detta. Antalet connections har ökat med nära 100% på det senaste årtiondet ocn det är denna ihopkoppling av trafik som gjort både Finnair och Helsinki-Vaanta framgångsrika. Det är bara att gratulera broderlandet i öst och önska lycka till med den planerade fortsatta expansionen i Asien.

Länk till artikel:
Finnair 2017: the former ‘poor relation’ growing strongly and now the most profitable Nordic airline


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.