Home » Flygindustrin » CTT Systems – Ett svenskt företag som levererar till både Boeing och Airbus

CTT Systems – Ett svenskt företag som levererar till både Boeing och Airbus

Det är ofta fokus på stora och internatonella nyheter här på bloggen. Anledningen är uppenbar – de genererar rubriker och mediauppmärksamhet internationellt och när man följer flygindustrin är det lätt och tacksamt att ta upp sådana nyheter. Bloggen har dock ambitionen att täcka Human Factors, flygsäkerhet, flytbildning och träning samt flygindustrin som helhet, avseende många av dess aspekter. Därför har vi ofta lite annorlunda och mindre uppmärksammade nyheter, samt gärna från ett globalt perspektiv. Men ett svenskt företag som levererar delar till både Boeing 787 och den nya 777X samt till A350 – det måste man med minsta kombination av intresse för flygindustrin och en droppe patriotism vara intresserad av.

CTT är ett teknikföretag baserat i Nyköping med fokus på flygindustrin, framför allt avseende fuktproblem i flygplans kabiner (se länk till hemsidan nedan). Royal Aeronautical Society hade nyligen en artikel om detta företag som är läsvärd i sin helhet, men några korta utdrag och kommentarer kommer här (länk nedan).

CTT tillverkar två olika men kompletterande system för kontroll av fukt i flygplan. Det ena är ett system som förhindrar kondensation på insidan av flygplanskroppen och det andra ett som ökar fuktigheten i kabinen till förmån för passagerares bekvämlighet och kofort under flygning. Dessa system finns med i nya flygplan men kan även installeras i efterhand på äldre flygplan. Systemet som förhindrar kondensation finns på en hel rad flygplanstyper, inklusive Boeing 737, 787, 777X, Airbus A320, A350 och A380. Systemen för ökad fuktighet i kabinen finns på 787, 777X, A320, A350 och Irkhut MC-21. Totalt har CTT sian produkter installerade i nya flygplan från 50 olika flygbolag samt 600 av dess prdukter efterinstallerade i 30 flygbolag.

Systemet som tar bort fukt är CTTs “zonal drying system”. Under flygning så leder skillnaden i temeratur mellan ut- och insida av flygplanet tillkondensation och till detta kan läggas andning och svettning från passagerare. Fukt och vatten på insidan av flygplanskrppen kan skada isolering, vara tll besvär i kabinen och leda till extra vikt. Vikten kan öka med upp till ett halvt ton under en flygning. Petter Landquist, Head of Sales and Marketing på CTT, kommenterar detta så här: “How much water you have in an aircraft depends on the use of an aircraft – the more passengers you have, the higher the humidity level you get,” och fortsätter med att konstatera “If you are operating in Northern Europe where you have long cold winters, then the aircraft never dries out. The fuselage material doesn’t make much difference – you still get condensation forming on both metal and composite surfaces.”

När det gäller att tillföra luftfuktighet så är fokus på flygplans premiumklasser, d.v.s Business och First Class. Intressant nog är luften ofta mindre torr i ekonomiklass än i premium, eftersom den påverkas av hur många människor som finns i kabinen (och avger fukt). Torr luft är ett problem som påverkar en hel del passagerare, med effekter på slemhinnor, ögon, hy och hud bland de vanligare symtomem. CTTs system kan få uppluftfuktigheten i premiumkabin från väl under 10% till över 20%, vilket betydligt minskar negativ påverkan på passagerarnas välmående.

Det är mycket intressant att CTT lyckats skapa sig en nisch i det högteknologiska och konkurrensutsatta området flygplanskomponenter. Om någon har kontakter med företaget eller finns i närheten av det så följer jag gärna upp med en artikel med mer detaljerad information. Tills vidare är det bara att önska CTT lycka till med sin verksamhet och hoppas att fler företag kan finna sådana här framgångsrika nischer.

Länkar:
CTT Systems – hemsida
Swedish air control


2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.