Home » Flygindustrin » Long-haul / low-cost – mycket snack … ?

Long-haul / low-cost – mycket snack … ?

Ett favoritämne här på bloggen har länge varit long-haul/low-cost. Med nya flygbolag, nya flygplan och uttalad konkurrens mot de etablerade bolagen har det varit ett intressant och tacksamt ämne att skriva om. Eftersom ett av de drivande bolagen har varit Norwegian så har det ju även funnits “regionalt intresse” i att skriva om detta. Men kanske har bloggen lurats med på en trend som fått oförtjänt mycket uppmärksamhet?

I ett inlägg på AINonline.com (länk nedan) tar man upp en rapport från konsultfirman Oliver Wyman. Deras årliga Airline Economic Analysis berör olika “world hot topics” i flygindustrin och ett av dessa är long-haul/low-cost. Det som först påpekas är att även om anatlet avgångar för long-haul/low-cost bolag ökade med nära 20% under förra året så utgör de tretton flygbolag som man anser finns i denna kategori bara 3.4% av samtliga long-haul avgångar. Med en sådan ökningstakt så kommer det att ta lång tid innan long-haul/low-cost har en marknadsandel som allvarligt påverkar de traditionella bolagen.

De bolag man räknade in som long-haul/low-cost var (i ordning fråb flest till minst antal avgångar): Norwegian, AirAsia X, WestJet, Lion Air, Azul, Wow Air, Hainan Airlines subsidiary Capital Airlines, Eurowings, Cebu Pacific, Thai AirAsia X, Jin Air, French Blue, och IAGs subsidiary Level. Desssa bolag hade i oktober 2017 totalt 1109 avgångar per vecka.

Man skulle kunna kontra med att de lågprisbolag som nu tagit över stora delar av short-haul säkert var små och långsamt växande en gång i tiden. Personligen tror jag att long-haul/low-cost kommer att vara ett växande och spännande segment av flygindustrin framöver. Men hur fort detta kommer att gå är en annan och svårare fråga. Det skulle dock förvåna mig om inte chefer på de traditonella bolagen redan nu ser med oro på den trend som visade på tydlig tillväxt för long-haul/low-cost under förra året.

Detta ger i alla fall anledning till eftertanke avseende hur balanserad bloggen kan och bör vara i sin övervakning av flygindustrin. I vilken grad bör nyfikenhet och intresse styra och hur mycket ska någon form av objektiv och balanserad bild vara målet? Jag har inget svar på detta, men en sak kan jag lova – den som vill bidra med inlägg som ger en bredare och mer balanserad bild av flygindustrin är mycket välkommen att göra så! (Hjälp med korrektur, bilder och publicering ingår!)

Länk till artikel:
Low-cost Carriers Still the Minnows of Long-haul


2 Comments

  1. Nicklas, att ha ambitioner när det gäller att tolka trender och förutse skeenden är nog att sikta väl högt…

    Jag har precis ögnat igenom ett utkast av Eurocontrol prognosdokument och om jag uppfattar det rätt är även de lite avvaktande till om LLC ska bli ett segment som får stort inflytande…

    • Absolut – det är svårt att förutse – men kul att fundera och diskutera kring det. Jag tror fortfarande på att detta segment kommer att fortsätta växa, men inte så fort som all hajp kring det fått det att framstå.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.