Home » Flygindustrin » Mer om den växande flygindustrin i Kina

Mer om den växande flygindustrin i Kina

I ett tidigare inlägg nyligen togs tillväxten för Kinas flygindustri upp, med dokus på China Eastern och dess flygplans leveranser (länk). Men denna intressant utveckling går det att skriva så mycket mer om. Till att börja med kan det vara bra att veta att de tre största Kinesiska flygbolagen representerar tre ekonomiskt starka städer i landet. Air China hör hemma i Beijing, China Eastern i Shanghai och China Southern i Guangzhou (och praktiskt nog ger flygbolagsnamnen viss information om städernas geografiska läge i förhållande till varandra).

Dessa tre bolag har dock inte varit i direkt och öppen konkurrens med varandra i någon större grad, respektive upptagningsområde har varit mer än tillräckligt för dem att växa. Dessutom har det funnits en uppdelning mellan bolagen avseende längre rutter. Air China är med i Lufthansaledda Star Alliance och har hittills haft de flesta rutterna till Europa och Nordamerika. China Eastern har varit störst på rutter till Japan och Sydkorea medan China Southerns nätverk har haft sin styrka i rutter till Australien och Sydostasien (båda tillhör den Air France – KLM ledda flygbolagsalliansen SkyTeam).

Men Bloomberg (länk nedan) har rapporterat att detta kan komma att ändras med den nya jätteflygplats i Beijing som planeras att öppna 2019. Med en kostnad på 12.9 miljarder dollar kommer den nya jätteflygplatsen att ge möjlighet till slottar för långt fler rutter än tidigare. Enligt Bloomberg kommer China Eastern och China Southern att få tillgång till slottar som motsvarar 40% av passagerarna, vilket kommer att leda till mer konfrontativ konkurrens med Air China på vad som tidigare varit dess ohotade hemmamarknad.

Det handlar om en ny flygplats för 100 miljoner passagerare årligen som ska komplettera den nuvarande, inte ersätta den. Detta i sig säger något om den förväntade tillväxten. Artikeln fortsätter med att redovisa detaljer kring det förväntade spelet mellan de tre flygbolagen på den nya flygplatsen och siffrorna avseende flygplan, antalet passagerare och allt annat är så stora att det är svårt att få grepp om dem. Den dagen man väl står där på flygplatsen och ser allt blir det kanske lättare att få ihop det, men fram till dess är det bara att försöka följa utvecklingen.

Länk till artikel:
Beijing’s New Mega Airport Will Challenge Air China’s DomInance


2 Comments

    • Det där med “tekniköverföring” är en intressant fråga, speciellt med COMAC och dess nya flygplan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.