Home » Flygindustrin » Där flygindustrin verkligen växer – i Kina!

Där flygindustrin verkligen växer – i Kina!

I Kina växer flygindustrin i en takt som på få ställen och ett av de flygbolag där som växer mest är China Southern. Tillsammans med China Eastern och Air China utgör China Southern inte bara de tre största flygbolagen i Kina, utan även de tre största i Asien. I en första fas handlade tillväxten för kinesiska flygbolag i första hand om inrikestrafik men även utrikestrafiken växer nu fortsatt snabbt. Air Transport World (atwonline.com) rapporterar om just tillväxten för utrikestrafik för China Southern.

Det handlar om nya destinationer för China Southern från dess bas i Guangzhou, bland annat till Langkawi i Malaysia, Colombo på Sri Lanka och Malé på Maldiverna. Intressant nog är alla dessa typiska turistdestinationer och detta säger då förmodligen något om den kundgrupp som dessa nya rutter vänder sig till; en växande kinesisk medelklass som vill åka på semester till samma destinationer som alla andra i världen säker sig till.

Kundbasen går dock långt utöver en växande medelklass. Guangzhou, historiskt mer känt som Kanton, är en regional huvudstad i södra Kina med en befolkning på över 13 miljoner och är därmed landets tredje störst stad efter Beijing och Shanghai. Men staden är också en del av en av de mest befolkade områdena i världen, befolkningen i det som kallas “the Pearl River Delta Mega City” bedöms vara så hög som 44 miljoner (54 om Hong Kong – området räknas in). En kraftigt ökad invandring från Sydostasien, Mellanöstern och Östeuropa under senare år har lett till att staden kallas “tredje världens huvudstad” och denna befolkningsökning har säker bidragit till ett ökat behov av flygtrafik.

Tillväxten handlar även om utökad frekvens på befintliga destinationer. China Southern har redan 51 avgångar per vecka till sex destinationer i Nordamerika, 57 per vecka till sju destinationer i Oceanien/Australasien, 41 per vecka till sex Europeiska destinationer, 73 till 18 i Sydostasien och 37 till fem i södra Asien. På flera av dessa destinationer, framför allt i Nordamerika kommer det att bli fler avgångar. Denna tillväxt, liksom den för andra större flygbolag i Kina, är förmodligen en del av anledningen till svårigheterna för legendariska Cathay Pacific (länk).

China Southerns tillväxt har lett till att de rekryterat piloter från många andra länder under de senaste åren. Totalt har man över 500 flygplan, ytterligare 200 beställda, och flyger till 193 destinationer. Det är det enda kinesiska flygbolag som har Airbus 380, vilken den har fem stycken av. Intressant nog så har man bara beställt 20 av landets egna COMAC 919 (länk). Det finns mycket mer att säga om China Southern och den kinesiska flygindustrin samt dess spännande utveckling, men det får återkomma i ett senare inlägg.

Lånk till artikel:
China Southern accelerates international expansion pace


3 Comments

  1. Jo, det händer nog en hel del på flygfronten i Kina. Vilket också betyder att de ständigt får nya problem att hantera – vilket betyder att det finns en marknad där inte bara för piloter. Jag har t.ex. kollegor som varit i Kina och utbildat skiftesledare (Watch Supervisor) på ACC i KIna.

    Jag tror också de ser ett behov av att kunna styra flödet av flygtrafik och att man tittar på att skapa något liknande som vi haft länge i Europa, med Network Manager i Bryssel som kan t.ex. dela ut SLOT´s som ett sätt att balansera efterfrågan mot kapacitet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.