Home » Flygsäkerhet » Tips från Anders Ellerstrand: Gratis grundkurs i Human Factors från FAA

Tips från Anders Ellerstrand: Gratis grundkurs i Human Factors från FAA

Det är alltid svårt att rekommendera läsning och än svårare att rekommendera kurser och utbildning. Om det passar den man gör rekommendationen för beror ju på så många olika saker – dennes mål med en kurs, motivation för lärandet, tidigare kunskap och utbildning o.s.v. Men i samtal med min kollega och medskribent här på bloggen, Anders Ellerstrand, har vi pratat om kurser och utbildning i Human Factors. Han har dessutom hittat en kurs i Human Factors som är gratis och därmed kan den rekommenderas i alla fall i avseende att den är värd pengarna.

Kursen är denna: Federal Aviation Administration (FAA) Human Factors Awareness Course

Detta är en kurs som erbjuda av den amerikanska luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA). Det är en grundläggande kurse och som gratis deltagare kan man inte få någon officiell dokumentation på att man gått kursen. Oavsett detta så verkar kursen ta upp en hel del grundläggande begrepp och för den som inte har studerat Human Factors tidigare kan den fungera som en introduktionskurs. (För de son har studerat Human Factors eller genomgått CRM träning kan den fungera som en översikts- eller refresherkurs.)

Om det finns intresse av mer tips om läsning, kurser och utbildning så kan det tas upp i kommande inlägg. Hör gärna även av er med tips om detta!


4 Comments

  1. När jag skriver detta har jag slutfört första dagen i kursen “Human Factors for ATM Safety Actors [SAF-HFA]” som är en veckas utbildning på Eurocontrol skola i Luxemburg. Jag är positiv efter min första dag – det verkar vara bra struktur och innehåll och den verkar bygga på en lagonm blandning av det etablerade och det lite nyare. Kunniga och bra instruktörer och på just denna kurs bra deltagare med varierande bakgrund.

    Utbildningarna i Luxemburg är kostnadsfri för medlemmar. Jag utnyttjar det såtillvida att jag gjort anmälan genom jobbet (och på så vis får kursen fritt) men själv står för tiden, resor och boende,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.