Home » Flygindustrin » Gott och blandat – fredag med korta ekonomiska nyheter

Gott och blandat – fredag med korta ekonomiska nyheter

Förra veckans korta nyheter var veckans mest lästa inlägg så jag provar med en omgång till av korta nyheter på en fredag, även denna gång från sajten Air Transport World (länk). Denna gång är det mer blandande nyheter det handlar om och med fler goda inslag än förra gången. Det förefaller som om de senaste årens goda tider fortfarande fortsätter på en del platser i världen och för en del flygbolag. Det förhindrar nog inte att flygindustrins cykliska natur kommer att ta över med tiden, men det är ju roligare att inte bara rapportera dåliga nyheter. Så här kommer dagens notiser.

Qantas har meddelat att de ser fram emot att avsluta sitt budgetår 30 juni med ett starkt resultat. Den förväntade vinsten kommer att bli fantastiska 1.4 miljarder australienska dollar, flygbolagets andra största vinst genom tiderna. Efter tidigare dåliga år och omfattande strukturförändringar samt med en växande asiatisk marknad som granne så vore allt annat än en rejäl vinst märkligt för Qantas. Det är dock en nedgång i förhållande till året innan och det ska bli intressant att se hur det sista kvartalet förhåller sig till de tidigare.

Air France – KLM rapporterade resultat från första kvartalet och en ökad förlust jämfört med året innan, från 155 miljoner Euro till 216 miljoner Euro. Intäkterna ökade marginellt, men det gjorde även kostnaderna och de ökade lite mer. Man hade en ökning av passagerarantalet med 5% men yielden, inkomsten per passagerare, gick ner något. Om en vecka kommer bolaget att presentera en uppdatering av sin utvecklingsplan “Trust Together” som ska ta det tillbaka till vinst (tidigare skrivet här på bloggen om Air France och detta program finns här – länk).

IATA har kommit med siffror från årets första kvartal och de visar på en 7% uppgång i passagerare globalt, dock med fallande biljettpriser. Detta visar på fortsatt tillväxt, men notera problemet från tidigare nyheter om Air France – KLM, det räcker inte att få fler passagerare utan man måste också tjäna pengar på dem. Det är yielden som är det viktiga här, inte bara att fylla flygplanen. Detta konstaterar också IATA genom att påpeka att flygbiljetter har blivit billigare över det senaste året i förhållande till andra konsumentprodukter. Den starkaste tillväxten i världen finns på inrikesflyg i Indien (just under 20%), Kina (nästan 15%) och Ryssland (samma som Kina), vilket är en av anledningarna till att dessa marknader ofta tas upp här på bloggen.

Finnair räknar med tillväxt då de nu förbereder sig för att ta emot nya flygplan. Under första kvartalet tog Finnair emot två A321S och en A350, med ytterligare fem A321S och tre A350 planerade att anlända under det kommande året. Detta innebär att de kvarvarande A340 nu pensioneras. Med de inkommande flygplanen kommer Finnair att ha en tvåsiffrig tillväxt på sin kapacitet och det är bara att hoppas att det kan matchas av en motsvarande tillväxt av passagerare.

Det var allt för denna veckan. Det kan bli så att jag tar ledigt från bloggande någon gång från nästa vecka eller därefter på grund av arbetsbelastning och en del skrivande som jag behöver göra för ett uppdrag för ICAO. Jag återkommer med information om det blir så.

Tack till alla er som läser här och hör gärna av er. Alla former av respons och återkoppling är välkomna. Idéer om inlägg är alltid välkomna, liksom kommentarer till inlägg och gästinlägg är otroligt mycket välkomna.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.