Home » Flygindustrin » Möt flygbolaget: Kanadensiska Porter Airlines

Möt flygbolaget: Kanadensiska Porter Airlines

Eftersom jag just nu har besök av kapten John Gronlund, kanadensare av skandinavisk härkomst, och har lärt mig en del om flygbolaget han arbetar för tänkte jag starta en serie som kommer att vara länge och med tiden kommer att ha många inlägg – “Möt flygbolaget”. John arbetar som Manager Pilot Training för Porter Airlines och levererade en intressant och väl framförd presentation på Flight Safety Foundations konferens här i Dubai i november förra året. Presentationens titel var “Improving Go-Around Compliance at Porter Airlines” och handlade alltså om go-arounds (kanske återvänder till denna senare).

Porter Airlines är ett regional flygbolag som är baserat vid Toronto City Airport, motsvarande London City eller Bromma avseende läge och typ av flygverksamhet. Läget för flygplatsen är en viktig del av Porters strategi, vilken är att sikta på affärsresenärer som är beredda att betala lite mer för tillgänglighet och bekvämlighet. På grund av detta passagerarfokus flyger man inte bara inrikes i Kanada, utan även till större städer i USA – speciellt ekonomiskt vitala städer som New York, Washington, Chicago o.s.v. totalt 24 destinationer). Man lockar även affärsresenärer med frekvens, till exempel med mer än tio avgångar om dagen till Montreal, liksom med linjer till Florida och Kalifornien.

Ända sedan starten 2006 har man flugit Bombardier Dash 8 Q400, av vilka man har 26 flygplan och tre till beställda. Man har även beställt jetflygplanet Bombardier CS100 (länk) men denna beställning verkar hänga på framtiden för flygplatsen. Just flygplatsen är avgörande för Porter och politiken kring denna är minst lika komplicerad och långvarig som den kring London City eller Bromma. Med beställningarna av kanadensiska Bombardier flygplan kan man ana att det finns en politisk dimension också kring dessa – om flygplatsen stängs så kommer ett av Kanadas viktigaste företag kanske att förlora en trogen inrikeskund.

Porter förlorade pengar under de första fem åren av verksamhet men har sedan dess gått bättre, vilket säger någon om den uthållighet som krävs för att lyckas med att starta ett flygbolag. Det är en intressant verksamhet eftersom den fokuserar på en nisch mellan business class på ett vanligt flygbolag och affärsjetflygplan – lite mer tillgängligt och bekvämt (t.ex. avseende benutrymme) men långt mycket billigare än att hyra ett mindre flygplan. Bakom Porter finns familjen Deluce, vilket är en känd “flygfamilj” i Kanada med kopplingar till Air Ontario, Canada 3000 och andra flygbolag. Eftersom det just nu ser ut som att staden Toronto inte get sitt stöd för jetflygplan på Toronto City ser dock Porters möjligheter något begränsade ut, så även med tanke på framtiden för flygplatsen. Men man har dock lyckats skapa ett flygbolag som överlevt i mer än tio år, lyckats besfästa sin nisch och som har möjligheter att hitta nya vägar att utveckla sin verksamhet.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.