Home » Flygindustrin » Berlins nya flygplats – en ovanligt tragisk tysk saga

Berlins nya flygplats – en ovanligt tragisk tysk saga

Det finns nyheter som är svåra att riktigt tro på. Det finns nyheter som är svårare att tro på även om man hör dem flera gånger. Nyheter om Berlins nya flygplats Berlin-Brandenburg hamnar för mig i den kategorin. Om än att tysk ordning, planering och effektivitet kanske är stereotyper så representerar fiaskot med denna flygplats något som förefaller otroligt – och det håller de flesta tyskar nog med om.

När jag 2012 besökte Berlin för att tala på Airbus Flight Safety Conference pratade jag med en taxichaufför om flygplatsen, som då snart skulle öppna. Än idag har den inte öppnat och det är osäkert när detta kommer att ske. I en artikel på Bloomberg (länk nedan) tar man upp den sorgliga historien, men det finns en omfattande mängd artiklar om detta för den som vill läsa mer.

Enligt Bloomberg var det tester av byggnader från brandsynpunkt som 2011 först visade hur illa det stod till med det nästan färdiga nybygget. Trots detta fortsatte planeringen för invigningen, till och med inbjudningsbrev skickades ut. Pressade av krav på fungerande brandskyddsfunktioner togs en märklig plan, omfattande 800 personer som brandvakter, fram men den kunde i slutänden inte hindra att invigningen av flygplatsen stoppades.

Omöjliga mål, högtflygande visioner, politisk inblandning, löpande förändringar, alldeles för många olika kontrakterade företag, bristande koordination o.s.v. verkar vara några av anledningarna till att det gick så illa. I artikeln av Bloomerg från 2015 talar man om att antalet defekta anmärkningar uppgick till 150 000, varav 85 000 klassade som allvarliga.

I en artikel från januari i år tar The Economist upp denna trista historia (länk nedan). Där konstaterar man att öppningen återigen skjutits framåt i tiden, denna gång till 2018. Där listar man också de närmast ändlösa problem som funnit och fortfarande finns med bygget samt har inkompetens och korruption som huvudsakliga förklaringar. Det enda sättet för stolta tyskar att hantera situatione har varit att använda humor. En tidning rapporterade om upptäckten av en “arkeologisk ruin av oväntad storlek” söder om Berlin och en annan räknar dagar sedan “non-opening”. Det verkar som skämten kommer att kunna fortsätta ett tag innan flygplatsen till slut öppnar.

Länk till artiklar:
How Berlin’s Futuristic Airport Became a $6 Billion Embarassment
Why Berlin’s new airport keeps missing its opening date


3 Comments

  1. Jag hörde någonstans att detta utgör något av ett nationellt trauma. Tyskarna har haft en starkbild av sig själva som arbetsamma, noggranna och välorganiserade. Flygplatsen har blivit lite som Kungens nya kläder. Pojken öppnade allas ögon och det var kanske ingen vacker syn…

    • Absolut – det är sant. Testa att ta upp det som samtalsämne med en tysk. Det är elakt men alltid lika spännande att se reaktionen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.