Home » Flygindustrin » “Middle of the Market” – Ännu ett slagfält för Boeing och Airbus

“Middle of the Market” – Ännu ett slagfält för Boeing och Airbus

När det gäller flygplan är det lätt att uppmärksamheten fastnar på de största eller de mest sålda. Det är därför lätt att hitta artiklar om Airbus 380/350 och Boeing 777/787, liksom om A320 och B737. Men sedan finns segmentet däremellan, vilket även kallas “Middle of the Market” eller “MOM”. I en artikel på Leeham News tar man upp denna fråga (länk nedan), men för den intresserade finns det långt mer skrivet om just detta segment och kampen eller icke-kampen som pågår.

Den klassiska produkten för segmentet är B757 (bild ovan), en narrow-body med plats för 178 till 239 passagerare och som kan flyga ganska långa rutter, till exempel över Atlanten. Icelandair är ett flygbolag som länge använt B757 och har 28 flygplan av denna typ. Tillverkningen av B757 upphörde dock 2004 och någon uppföljare har det inte hörts mycket om sedan dess. Boeing har tidvis inte ens verkat intresserat av en uppföljare, till exempel så uttalade sig deras Vice President Marketing i februari 2015 om att det inte fanns något business case för en uppföljare till B757. Även min favoritbloggare Ben Sandilands har på sin blogg “Plane Talking” skrivit om detta (länk nedan).

Från Airbus perspektiv så har det sett annorlunda ut och här är det A321NEO det handlar om (bild nedan), som i sin normalversion tar 200 passagerare på rutter upp till 3000 nautiska mil (nm), vilket motsvarar typiska rutter över USAs fastland, över Atlanten och generellt för MOM marknaden. Med versionen A321LR version ökar räckvidden med ytterligare 950nm, Walker said, vilket motsvarar samtliga rutter som flygs med B757 idag. Om något fler passagerare och längre rutter är önskemålet så erbjuder Airbus sin A330-800, med 230 till 270 stolar och upp till 7500 nm i räckvidd.

Det tycks här finnas ett hål i Boeings produktutbud mellan B737MAX-9 med 178 stolar och B787 med 271 stolar. Mer än 1400 beställningar av A321NEO pekar på att det är så. Boeings intresse för att ta fram ett flygplan för denna marknad verkar ha vaknat något igen, både för att ett MOM flygplan kan ta sig an rutter som inte kan bära större flygplan och för att det finns en ersättningsmarknad för de bolag som idag använder B757. Det verkar dock osäkert om man kommer att satsa på ett så stort utvecklingsprojekt just nu eller om man hoppas att hålet mellan B737 och B787 inte spelar så stor roll. Under tiden verkar Airbus mer än nöjda med försäljningen av A321NEO. Jag får be att återkomma med utvecklingen på MOM när det finns något nytt att berätta om var den tar vägen.

Länk till artiklar:
Filling the Middle Of the Market gap
Boeing keeping Mum about MoM


2 Comments

  1. Detta är lite intressant. Vore skoj att lägga in lite hur man resonerar med operativa kostnader som en parameter också. Till exempel jämföra 757 mot 787. Tänker att 787:an med lätthet kan göra det jobb som 757:an gör idag och kan man klämma in fler stolar och bättre range till en motsvarande kostnad så försvinner ju det mellansegmentet lite av sig självt?

    • Ja, det där skulle jag gärna ha hjälp med för det är inte min expertis. Jag tenderar också att tänka att större är bättre avseende kostnad, men med det resonemanget skulle det säljas betydligt fler stora flygplan. Airbus framgångar med A321 tyder ju på att det finns en riktig och viktig marknad här, men jag är inte kunnig nog att förklara ekonomin för den.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.