Home » Flygindustrin » Färgade fönster för finare flygning?

Färgade fönster för finare flygning?

En av de för mig märkligaste innovationerna inom flygindustrin på senare år är förmodligen de fönster som finns på Boeing 787. Eftersom jag inser att jag kanske inte är representativ som passgarerare så kommer jag att kort skriva något både om dessa fönster och färgat ljus i kabinen, men också om min egen förvirring kring hur andra uppfattar dessa. Men låt oss ta det från början, redan innan B787 fanns i luften.

En av marknadsföringsaspekterna för B787 som fördes fram av Boeing redan långt innan flygplanet var färdigbyggt var just dess fönster ut mot världen. För det första så var de större än på andra flygplan, vilket var tänkt att bidra till en helt ny upplevelse av att flyga. De var också möjligt att “dimma” dem samt ställa in olika färgtoner på dem. Jag minns hur en Boeing-representant på en konferens för mer än tio år sedan talade rätt länge om detta med en entusiasm och övertygelse som jag fann lite svår att förstå redan då.

Jag flög själv B787 med Qatar Airways till Madrid i oktober och hade helt glömt det jag tidigare hört och läst om flygplanets fönster. Jag kan ärligt säga att jag överhuvudtaget inte tänkte på storleken på dem, men jag märkte efter ett tag att färgtonen gått från lila i början, till blått senare och grönt på slutet av flygningen (om jag minns rätt avseende ordningen). Av vilken anledning det nu må vara (att jag inte bryr mig så mycket om färg, har flugit en hel del etc.) så var jag bara förundrad över hur detta skulle kunna spela någon som helst betydande roll för flygupplevelsen.

Men när jag sedan berättade om detta för andra så var det flera som tyckte att färgade fönster hade varit en speciell upplevelse och var väldigt positiva till det. Bloomberg skriver också i en artikel om färgat ljus på flygplan generellt, med detta citat om Virgin Atlantic:

“Virgin Atlantic has five primary color periods on its 787 flights: rose-champagne for boarding, purple-pink for drinks, “amber” for dining, another for the pre-sleep period called “work-rest-play,” a silvery glow for overnight sleep, and a waking color. Lusardi said his team, which pushes its lighting changes to aircraft electronically from Virgin’s U.K. headquarters, has banned greens and blues. They’re not Virgin Atlantic colors, nor do they make food and drink look particularly appealing.”

Jag ser fram emot kommentarer från er som läser på bloggen om detta kanske oviktiga ämne (i alla fall enligt mig) eller kanske väldigt viktiga ämne för passagerarupplevelsen. Är detta en liten men viktig detalj för passagerare? Kan sådana skillnader mellan flygplan påverka passagerares val av flygbolag för en resa? Med tanke på att Ryanair numera är Europas största flygbolag så tror jag att det finns en viktigare faktor, men det betyder ju inte att andra faktorer för passagerares val är obetydliga. Kanske är det bara jag som inte fattar vilken upplevelse det är att ha olika färger på fönstret på väg till min destination?

Länk till texter:
Boeing 787 – From the ground up
Airlines Add Mood Lighting to Chill Passengers Out


4 Comments

  1. Spontant kan jag förstå det om det är jag som styr. Kan säkert vara något att pyssla med under flygningen… fast det ger ju fönsterpassageraren möjlighet att irritera de andra. Om det istället är bolaget som styr detta skulle jag nog bli mest irriterad. I synnerhet som jag ofta fotograferar ut och absolut inte vill ha färgfilter…

    • Ja, jag ser också få verkliga fördelar med detta – men det finns många andra saker som säljs med få verkliga fördelar som konsumenter ändå uppskattar så jag kanske inte förstår konsumentpsykologi och marknadsföring.

  2. Jag flög med “dreamlinern” för någon månad sedan (Köpenhamn-fort lauderdale) och då jag är stor entusiast för flyg och branschen så läste jag på lite om det innan. Om jag minns rätt har jag för mig att färgerna i glaset och även ljuset på belysningen i kabinen ska ge en mindre jet-lag. Det är väl den primära anledningen till att glasen skiftar färg? Av egen erfarenhet kan jag inte bedöma om det gjorde någon skillnad då jag inte flugit så långa sträckor många gånger men det jag kan säga är att jag mådde väldigt bra både efter turen dit och tillbaka.

    • Tack, Victor. Jag är tveksam på hur mycket olika färger på ljus kan hjälpa med jetlag men det var intressant att höra att du märkte detta med färger och generellt var positiv. Det är utan tvekan ett bra flygplan och även luftfuktigheten ska vara bättre ombord.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.