Home » Flygindustrin » Åk på kryssning med flyg – en idé som blivit verklighet

Åk på kryssning med flyg – en idé som blivit verklighet

140424130458-four-seasons-jet-story-top

Kryssningar har alltid haft ett romantiskt skimmer omkring sig, kanske för att vi sett sem så ofta i filmer och kanske bara för att färdas över haven och se nya platser är både rogivande och något som knyter nära an till mänsklighetens äventyrslystna historia. Nu finns möjligheten att få en traditionell kryssningsupplevelse i luften. Det är hotellföretaget Four Seasons som erbjuder möjligheten till en kryssning runt jorden med flygplan.

Självklart har denna möjlighet funnits länge för de som haft sina egna flygplan eller haft medel nog att kunna betala för privata flygningar. Men att försöka ta efter traditionen av att kryssa på haven har inte riktigt skett inom flygindustrin. (Det kan finnas tidigare initiativ som varit inriktade på just detta, hör gärna av er om ni känner till några.) I viss mån var ju tidiga flygningar över längre sträckor lite som kryssningar eftersom flera stopp ofta behövdes för att komma till den planerade destinationen, men i detta fall är det hela upplevelsen av kryssning som man försöker kopiera.

Det intressanta med detta är att det – tro det eller ej – finns en koppling till TFHS. I flera år nu har jag genomfört en kurs i “Aviation Management” på TFHS för de kurser som under sitt sista och praktiska år även läst kurser för en Bachelor-examen. Kursen har startat med övningen “Kom på ett flygbolag!”, vilken gått ut på att i full frihet komma på en idé för ett nytt flygbolag avseende målgrupp, marknadsföring, organisation och operationella aspekter. Vid flera tillfällen har en av studentgrupperna kommit upp med just idén om en “kryssning runt världen i luften”. Alltså, väl innan denna affärsidé kom i den nuvarande Four Seasons – form som tas upp här.

forseasons

Flygplanet som Four Seasons använder är en Boeing 757-200ER, men med speciell inredning (som synes på bilden ovan). Det är leasat av lyxreseföretaget TCS World Travel från TAG Aviation, som står för piloter, kabinpersonal, underhåll och andra operationella aspekter. Istället för plats för mer än 200 passagerare finns 52 säten med gott om plats för att både sitta och ligga ner. Man har även gjort lite högre i tak och installerat ett belysningssystem som ska ge ett behagligare ljus i kabinen. Det låter kanske inte som den mest betydande fördelen med att flyga med Four Seasons, men om man betalar biljettpriset för denna flygning så ska nog det mesta vara speciellt och unikt, även belysningen i kabinen.

Länk till artikel och information:
Exclusive Look Inside the Four Seasons’ New Private Jet
Hemsida for Four Seasons Private Jet Experience


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.