Home » Flygindustrin » Först ut denna vecka – AVSEC 2017

Först ut denna vecka – AVSEC 2017

Så har en intensiv vecka startat. Det gjorde den med en presentation om Human Factors för Security på konferensen AVSEC 2017. Detta är en stor internationell konferensen över tre dagar med experter från hela världen och teman som varierade från unruly passangers och smuggling till trafficking och terrorism.

Security är inte alls en del av min expertis men det är intressant att Human Factors har haft så lite med denna viktiga del av säkerhet att göra. Det finns utrymmen för samarbete och integration av Human Factors som skulle kunna bidra positivt till denna verksamhet. Om detta har jag tillsammans, med Sidney Dekker, för många år sedan skrivit ett bokkapitel i en amerikansk bok med namnet “Handbook for Honeland Security”.

Security har rötter och kopplingar i polis- och miltärverksamhet och har i viss mån än mer fokus på att vara preventiv än Safety, t.ex. så tränar piloter Upset Recovery and Prevention men med Security vill man verkligen undvika Recovery. Vad det gäller att förstå hur människor fungerar effektivt och ibland gör fel finns det stor potential för utbildning, implementering och integrering av Human Factors inom detta område.

Tyvärr hann jag inte se mycket av andra presentationer eftersom jag skyndande iväg på nästa uppdrag denna vecka. Men Security är något som borde tas upp mer på bloggen och något jag hoppas kunna få arbeta mer med om sådana möjligheter dyker upp.


4 Comments

  1. Intressant Nicklas. Security är inte heller mitt område men det gör det ju inte mindre intressant…

    För den som vill hitta en nisch för framtiden är detta ett lämpligt område. Jag ser återkommande annonsering efter AVSEC-experter på olika håll i världen. Jag har en god vän som är väldigt duktig i området med stor internationell erfarenhet och jag prenumererar på hans nyhetsbrev. Tyvärr är han inte svensk-kunnig annars kunde jag kanske bett honom skriva något för bloggen…

    • Jag visste inte att det var så stort behov inom detta område. Hm, det var intressant att höra.

  2. Sen måste jag tillägga att jag är imponerad av att du ställer upp som talare i ett område utanför ditt expert-område. Hur hanterade du det? Kan du kort berätta något om din presentation?

    • Ja, så mycket utanför mitt eget område är det ju inte. Jag håller mig till HF men föreslår hur det skulle kunna användas för Security. Jag skickar dig gärna presentationen. Bara skicka en rad som påminnelse.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.